2015-04-22

E.ON og landmænd investerer kvart milliard i Sønderjysk Biogas

Produktbillede fra virksomheden E.ON Sverige AB - E.ON og landmænd investerer kvart milliard i Sønderjysk Biogas

Vojens d. 22. april, 2015: Inden længe vil sønderjysk gylle og halm blive omdannet til grøn energi. Det sker, når byggeriet af et af Danmarks største og mest effektive biogasanlæg står færdigt næste sommer. Anlægget vil producere grøn energi svarende til energiforbruget i 15.000 boliger eller 570 bybusser. Bag initiativet står energiselskabet E.ON Danmark A/S og leverandørforeningen Sønderjysk Biogas Invest A/S (SBI), som forsyner anlægget med gylle fra lokale landmænd. Samarbejdet mellem energikoncernen og landmændene er et 50-50% joint-venture, som sammen investerer 250 mio. kr. Første spadestik tages i dag.

Vi har sammen med vores partner SBI arbejdet længe og hårdt på at etablere Sønderjysk Biogas. Biogasproduktionen skal professionaliseres og øges markant, hvis Danmark skal indfri sine klimamål. Og vi skal have endnu flere af denne type samarbejder stablet på benene for at sikre overgangen til CO2-neutral energi”, siger Tore Harritshøj, administrerende direktør i E.ON Danmark.

Den nye erhvervsalliance mellem E.ON og de sønderjyske landmænd skaber unikke synergieffekter mellem E.ONs internationale erfaring inden for energiforsyning og kommerciel gasproduktion, og de lokale landmænd, som både sikrer lokal forankring, forsyner biogasanlægget med råmaterialer og aftager restproduktet. Partnerskabet bidrager desuden til grøn vækst og nye arbejdspladser i Sønderjylland.

”Sønderjysk Biogas viser vejen til en omstilling af vores energisystem til at være 100% baseret på vedvarende energi. Produktion af biogas ud af affaldsprodukter som gylle og halm skaber højværdi energi samtidig med, at vi får en reduktion af drivhusgasudledningen fra landbruget. Projektet er et af flere positive tegn på, at biogasproduktion nu begynder at tage fart”, siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Biogas fra rester til ressourcer

Når man forgasser restprodukter som halm og gylle, undgår landbruget betydelige mængder af metan-udslip fra gyllen, udvaskning af kvælstof til vandmiljøet, ligesom den afgassede gylle øger landmændenes høstudbytte. Det skaber en win-win-win situation for både klima-, miljø-, og virksomhedsregnskaberne.

Teknologien og anlæggets størrelse gør, at vi bedre kan udnytte energien i biogasproduktionen. Biogas kommer til at spille en langt større rolle i energisystemet, når vi kan producere i så store mængder. For os landmænd skaber det nye perspektiver og udviklingsmuligheder, og så løser det store miljøudfordringer både i landbruget, men også der, hvor biogassen i sidste ende finder anvendelse”,siger bestyrelsesformand i SBI, Erling Christensen, der som partner er med til dagens første spadestik med repræsentanter fra Folketinget, Energistyrelsen og landbruget.

Danmark har enestående forudsætninger

Den danske biogasproduktion er endnu ikke særlig udbredt til trods for, at Danmark har enestående forudsætninger for at producere biogas. Grundet de store mængder

gylle fra danske landbrug og det landsdækkende naturgasnet, er der gode muligheder for distribution.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen udtaler: ”Det glæder mig meget, at E.ON sammen med lokale landmænd investerer så markant i at udbygge biogasproduktionen i Sønderjylland. Biogas udgør en hjørnesten i den grønne omstilling og bidrager til en mere energieffektiv transportsektor. Samtidig viser projektet, at Danmark er et attraktivt investeringsland for førende udenlandske virksomheder, som vil være med til at udvikle fremtidens grønne løsninger. Det giver vækst og nye arbejdspladser i hele lokalområdet”.

Sønderjysk Biogas er medfinansieret med 48 millioner kroner i form af anlægsstøttemidler fra EU og den danske stats biogaspulje. Det er det tyske selskab Farmatic GmbH, der leverer hovedanlægget til Sønderjysk Biogas.


Pressemeddelelsen blev sendt med Mynewsdesk

Oplysninger om virksomheden: E.ON Sverige AB

Nyheden præsenteres i samarbejde med MyNewsdesk